FAQ
Hoe kunnen wij jou het beste helpen? De meeste antwoorden hebben wij op een rijtje gezet.
100% Mondhygiëne
Slechte adem, halitose
-
Wat is halitose?
Halitose of slechte adem is de reeks onaangename geuren die door de mond worden uitgestoten. Het is een vrij algemeen probleem dat een negatieve invloed kan hebben op interpersoonlijke relaties, zowel affectieve en sociale als professionele.
Ondanks het feit dat een slechte adem meestal verband houdt met maagproblemen, is slechts 10% van de gevallen van halitose te wijten aan spijsverterings-, KNO-, systemische aandoeningen.
90% van de gevallen van slechte adem vindt zijn oorsprong in de mond , voornamelijk als gevolg van de ophoping van orale biofilm (bacteriële plaque) op de tong en andere orale problemen zoals tandvleesaandoeningen of tandbederf.
Het is erg belangrijk om halitose niet te verwarren met tijdelijk slechte adem: de inname van voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, gekruid voedsel, evenals de consumptie van tabak, alcohol, enz. Ze veroorzaken ook een slechte geur.
-
Hoe weet ik of ik een slechte adem, halitose, heb?
Een op de drie volwassenen heeft of heeft een slechte adem gehad. Een vrij veel voorkomende aandoening, maar wel een die heel moeilijk zelf op te sporen is.
Hier bieden we je 5 verschillende manieren om een zelfevaluatie van je adem te doen. Deze methoden zullen we je niet precies laten zien wat anderen waarnemen, maar ze zullen we je een benadering geven. Onthoud dat als je twijfelt of je een slechte adem hebt, je naar de tandarts moet gaan, die de professional is die de meest betrouwbare diagnose kan stellen.
- Ruik je adem direct
Bedek je mond en neus met beide handen en vorm een kopje zodat de lucht die je uitblaast direct naar je neus gaat. Het is een van de meest discrete manieren om in het openbaar uw adem te controleren, maar de diagnose is niet de meest nauwkeurige.
Je kunt de test ook doen met een glas waarmee je je mond en neus kunt afsluiten om de lucht naar binnen te verdrijven en op te vangen.
- Ruik je speeksel
Lik je pols met het diepste deel van je tong dat je kunt. Wacht een paar seconden totdat het speeksel is opgedroogd en ruik dan aan het gelikte gebied. Dit is min of meer hoe je adem ruikt.
Een andere manier om je speeksel te ruiken, is door een wattenstaafje over de achterkant van je tong te halen. Door aan de tandenstoker te ruiken, kun je een nauwkeurig idee krijgen van hoe de achterkant van je mond ruikt, waar de meeste bacteriën die een slechte adem veroorzaken zich verzamelen.
- Vraag iemand die je vertrouwt
Kies iemand die je vertrouwt, het kan een vriend of familielid zijn, en vraag naar je ademhaling. Onze reukzin raakt gewend aan de geuren die we vaak waarnemen en identificeert ze niet als vreemd. Dit maakt het moeilijk voor ons om onze adem waar te nemen zoals anderen die waarnemen.
- Let op je tong
Ga voor de spiegel staan en kijk of je tong een witte of zelfs gele coating heeft. Deze laag wordt de tongcoating of tongcoating genoemd en bestaat uit desquamatieve cellen, metabolieten, voedingsstoffen en bacteriën die een slechte mondgeur veroorzaken.
- Kijk naar de symptomen
Symptomen van een droge mond: als je gewoonlijk een droge mond heeft, kun je een slechte adem hebben. Een droge mond draagt bij aan het ontstaan van een slechte geur, want wanneer de speekselstroom afneemt, komt de natuurlijke reinheid van de mond in gevaar.
Symptoom van een slechte smaak in de mond: een slechte smaak in de mond gedurende de dag, maar vooral 's ochtends, is een duidelijk symptoom van een slechte adem.
-
Ik heb een slechte adem (halitosis). Wat kan ik doen?
In verreweg de meeste gevallen ligt de oorsprong van een slechte adem in de mondholte. Binnen de mondholte zijn er twee belangrijke oorzaken: ophoping van bacteriën op de tong en tandvleesproblemen.
Daarom raden wij uw tandarts aan eerst te controleren of er sprake is van een mondaandoening die de slechte adem kan veroorzaken, want als dat het geval is en deze aandoening onbehandeld blijft, zal uw slechte adem aanhouden. Als uw slechte adem geen orale oorzaak heeft, zal de tandarts je doorverwijzen naar de desbetreffende specialist (spijsvertering, KNO, enz.)
Het is noodzakelijk om de best mogelijke maatregelen voor mondhygiëne te nemen, met speciale aandacht voor de volgende aspecten:
- Dagelijks reinigen van de tong, met behulp van een specifiek instrument, zoals de Halita tongschraper
- 2 maal per dag minstens 2 minuten poetsen. Vooral 's nachts poetsen is belangrijk, omdat we 's nachts minder speeksel produceren, waardoor de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem overvloedig kunnen groeien.
- Dagelijkse interproximale hygiëne, met flossdraad of tape, interproximale ragers of mondspoelingen
- Gebruik van specifieke producten om een slechte adem te voorkomen en te helpen behandelen, zoals Halita tandpasta en gorgelmiddel
Daarnaast is het belangrijk om goede gewoonten aan te houden, zoals veel water drinken, stinkende voedingsmiddelen zoals ui en knoflook beperken, roken vermijden en matig koffie en alcohol gebruiken.
-
Wat zijn vluchtige sulfideverbindingen (VSC’S)?
De bacteriën die zich in de mond ophopen bij het metaboliseren van voedselresten en andere aanwezige stoffen (voedselresten, enz.) in de mondholte, geven gassen af die vluchtige zwavelverbindingen (VSC) worden genoemd en die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem.
Allergieën en diabetes
-
Ik ben glutenintolerant. Kan ik de producten van Halita gebruiken?
Ja. De producten van Halita zijn glutenvrij.
-
Ik ben lactose-intolerant. Kan ik de Halita Gorgelmiddel en tandpasta gebruiken?
Halita Gorgelmiddel en tandpasta zijn lactosevrij in hun productie en samenstelling. Sommige producten bevatten echter melkzuur of afgeleiden in hun samenstelling. Wij raden je aan jouw specialist te raadplegen om te bevestigen of dit bestanddeel intolerantie of allergie bij je kan veroorzaken.
-
Kunnen Halita producten door diabetici worden gebruikt?
Alle Halita producten zijn geschikt voor gebruik door diabetici.
Vegan en dierproefvrij
-
Zijn de Halita producten veganistisch?
Geen van onze producten bevat ingrediënten van dierlijke oorsprong in hun samenstelling.
-
Doet DENTAID dierproeven voor de ontwikkeling en productie van Halita producten?
DENTAID voert geen dierproeven uit voor de ontwikkeling of fabricage van zijn producten. Geen van de door DENTAID op de markt gebrachte producten bevat van dieren afgeleide componenten in de formulering.
Overig
-
Wat kan er gebeuren als ik wat gorgelmiddel of tandpasta doorslik?
Het per ongeluk inslikken van een kleine hoeveelheid is niet schadelijk. Als je symptomen krijgt of een grote hoeveelheid heeft ingeslikt, raden wij je aan contact op te nemen met jouw Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).
Staat je vraag er niet tussen?
Laat het ons weten en stel hier je vraag. Dan komen wij met een antwoord.